Knieletsels

Er zijn meerdere letsels van de knie mogelijk omdat er meerdere structuren in de knie aanwezig zijn.

Arthrose (slijtage)

Arthrose ontstaat wanneer het kraakbeen (beschermend laagje cellen op de uiteinde van de botten) dunner wordt en uiteindelijk weg is. Bij lichte arthrose wordt het advies gegeven om te fietsen en licht te belasten. Bij forse arthrose is het verstandig een specialist te raadplegen. Soms wordt er als oplossing een nieuw kniegewricht geplaatst. Tevens wordt er al meerdere jaren geexperimenteerd met het inspuiten van een vloeistof die het kraakbeen vervangt.

Peesontstekingen

Er zijn meerdere peesontstekingen mogelijk in de knie. Een bekende ontsteking is de ontsteking van de kniepees (Jumpersknee). De behandeling van een jumpers knee bestaat meestal uit het verminderen van de belasting van de knie, mobilisaties knie, schoenen aanpassen en het uitvoeren van spierversterkende oefeningen. Een hierop lijkende aandeoning is de runners knee waarbij het pees-slijmbeurscpmlex aan de buitenkant van de knie ontstoken is. 

Gescheurde kruisband

Een deel van de mensen met een gescheurde kruisband ondervindt hier geen hinder van en kan na een vrij lange periode van rust gewoon sporten en de dagelijkse zaken uitvoeren. Het andere deel zal door de specialist worden geopereerd om een vervangende structuur voor de gescheurde kruisband te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een stukje pees uit de hamstring of de kniepees zijn. Deze vervangende knieband is vaak erg goed belastbaar. Er zijn meerdere topsporters die na deze operatie op hoog niveau kunnen doorsporten.

Na de operatie volgt een vrij lang revalidatietraject bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Gescheurde binnen- of buitenband

Een gescheurde binnenband geneest, mits tijdig onderkend, vanzelf. Wanneer dit niet gebeurt is de kans groot op een instabiele knie.   

Beschadigde meniscus

Een kleine scheuring in een meniscus kan soms zelf genezen. Een klein scheurtje hoeft uberhaupt soms niet behandeld te worden wanneer iemand zijn of haar knie weinig belast. Bij een grotere scheur volgt een operatie waarna een korte revalidatie bij de fysiotherapeut volgt.

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is de ontsteking van het slijmproducerend kussentje dat ervoor zorgt dat pezen goed gesmeerd blijven rondom plaatsen waar wrijving op kan treden.

Breuken in 1 van de botten

Een botbreuk wordt gediagnosticeerd door een specialist door middel van een foto of een MRI.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor willekeurig optredende ontstekingen aan spieren, pezen en gewrichten. Ze ontstaan niet zomaar door een ongeval of een blessure. De diagnose moet gesteld worden door een arts.